Tornai wijnhuis

Over Tornai

 

Het wijnhuis van de familie Tornai ligt in de kleinste wijnregio van Hongarije: Somló. Het wijnhuis behoort tot één van de eerste huizen in privé bezit na de val van het Communisme. De originele kelder is gebouwd in 1868 en is gestart door de vader van de huidige eigenaar Tamás Tornai. Inmiddels werken zijn beide dochters ook in het wijnhuis. Het succes van het wijnhuis blijkt uit de snelle groei. Voor de tweede keer in 10 jaar werd de wijnkelder vernieuwd en de capaciteit verdubbeld. Naast een up-to-date wijnhuis beschikt men ook over een restaurant, hotel, museum en proeflokaal met uitzicht over de wijngaarden.

Tornai probeert wijn te maken volgens de oude tradities, maar dan wel met de nieuwste materialen. Naast traditionele eiken houten vaten, staan de roestvrijstalen tanks met variabele temperatuurregeling. Momenteel heeft het wijnhuis een opslagcapaciteit van ruim 1 miljoen liter, waarvan 30.000 liter in eiken vaten.

Tornai bezit ruim 52 hectare wijngaard. De belangrijkste druivenrassen van dit wijnhuis uit Somló zijn juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát en tramini. Hiernaast wordt er momenteel ook geëxperimenteerd met csomorika (een afstammeling van de juhfark), zenit, pinot blanc en zeus. Wijnmaker György Várszegi maakt van deze druiven 2 selecties: de Tornai Classic en de Top Selection.

Shop alle Tornai

Nieuw binnen van Tornai